Genel Kültür Seyahat

Kuzey Avrupa Ülkeleri: 9 Kuzey Avrupa Ülkesi

0
Lütfen Oturum aç veya Kayıt Ol bunu yapmak için.

Avrupa kıtasında Türkiye dışında 46 ülke yer alıyor. Biz, bu geniş coğrafyayı doğu, batı, kuzey ve güney olarak ayırıp ele alacağız. Kuzey Avrupa ülkeleri bu yazıda yer alıyor. Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Güney Avrupa içeriklerimizi de incelemek isteyebilirsiniz. Her ülke üzerine ayrı ayrı bir blog yazılmasını hak ediyor elbette. Burası tadımlık olsun, belki biraz merak uyandırsın. Arkası yarın…

#1

Danimarka

Arazinin düzlüğü açısından Hollanda’dan sonra ikinci ülke. Yani bisiklet sürmek için harika yollar! Almanya ile kara sınırı olan ülke, deniz üzerinden yapılmış köprü yoluyla İsveç’e bağlanıyor. Yaklaşık 6 milyonluk nüfusa sahip ve başkenti Kopenhag.

Kuzeye gittikçe insan hakları tablosu iyileşiyor, yaşam standartları yükseliyor: Danimarkalılar dünyanın en mutlu ikinci ulusu. Öte yandan ülkenin pahalı ve vergilerin yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Çoğumuzun çocukluk oyunlarında önemli yere sahip olan Lego da bu topraklardan çıkmış.
#2

Estonya

Rusya ve Letonya’ya komşu olan bu Baltık ülkesi Avrupa’nın en az insan yaşayan ülkelerinden birisi: Nüfusu 1,5 milyon bile değil. Estonya yaklaşık 50 yıllık bir SSCB geçmişine sahip. Teknoloji, ülkede önemli bir sektör. İnternet bağlantısı konusunda ise aşmış noktada olduğunu söyleyebiliriz: Ülkenin ormanlarında (ki %52’lik bir alan ormanlık) dahi ücretsiz Wi-Fi bağlantısı var. Ayrıca resmi işleri -oy vermeyi bile- tamamen çevrimiçi yürütmek Estonya’da mümkün.

Şirket açmak için iyi bir lokasyon olabilir. Ülkenin doğal güzelliklerinin yanı sıra, başkent Tallinn de iyi korunmuş bir şehirdir. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan tarihi şehir merkezini turistler tarafından sıkça ziyaret edilir.
#3

Finlandiya

İsveç, Norveç ve Rusya ile komşu olan Finlandiya’nın nüfusu 5,5 milyon ve başkenti Helsinki. Rusya’nın komşusu olması ve 1809-1917 arasında Ruslar tarafından yönetilmesine rağmen, birçok devletin SSCB’ye dahil edildiği 1917 yılında Finlandiya, Rus yönetimden kurtulmuştur.

Her ülke gibi geçmişinde savaşlar vardır ancak 1955’te tarafsızlık politikası ilan etmiştir. O tarihten bu yana da dünya ülkeleriyle barış odaklı ilişkiler sürdürür. Bu barış ruhu ülke içinde de oldukça hissedilir bir haldedir. Zira Finler dünyanın en mutlu ulusu. Bir İskandinav ülkesi olarak Finlandiya insanın ağzını açık bırakacak güzellikteki kuzey ışıklarını görebileceğiniz noktalardan biridir. Ayrıca ülkenin %70’i ormanlıktır ve 188 bin göl bulunur!
#4

İzlanda

Hiç komşusu yok! Bu demek değil ki herkesten uzak, sorunsuz bir yaşam sürmüşler. Tarih boyunca öncelikle Vikingler olmak üzere sıklıkla işgal edilmiş İzlanda. Öte yandan coğrafyalarında gerçekleşen doğal afetler de yakalarını bırakmamış: Yanardağ patlamaları çokça zor duruma sokmuş ülkeyi. Öyle ya da böyle, İzlandalılar her seferinde küllerinden doğmayı ve mutlu olmayı bilmiş ve hâlâ da biliyorlar.

Yaklaşık 365 bin kişilik nüfusa sahip ülkede 2008’de yaşanan krizin ardından %25’lik bir kesimin kriz öncesine kıyasla daha da mutlu olduğunu bildirmesi bunun en bariz göstergesi. Yapılan araştırmalar bu mutluluğun daha çok topluluk bilinci ve dayanışmadan kaynaklandığını söylüyor. Bence ülkenin masalsı güzelliğinin de bunda payı var. Mavi Lagün, Myvatn gölü, Thingvellir Ulusal Parkı, Geysir (evet, gayzerin doğduğu topraklar), Gullfoss, Jokulsarlon Buzul Lagünü ve daha birçok büyüleyici güzelliği bir de siz görün, bakalım mutsuz olabilecek misiniz?
#5

İrlanda

Burada işler biraz karışık. İngiltere, Galler ve İskoçya’nın yer aldığı Büyük Britanya adasının batısındaki İrlanda adası üzerinde İrlanda ve Kuzey İrlanda olarak geçen iki devlet bulunuyor.

Yüzyıllar önce Keltlerin yerleştiği topraklar Norman ve İngilizlerin işgaline uğramış ve hükümranlık altına alınmış. Ada sakinleri uzunca bir süre bağımsızlıklarını elde etmeye çalışmışlar. Nihayetinde bugün Kuzey İrlanda olarak anılan kesim Birleşik Krallık çatısı altında varlığını sürdürürken, güneyde kalan kısım ise İrlanda Cumhuriyeti adıyla anılan bağımsız bir devlet. Birleşik Krallık’ın aksine İrlanda Cumhuriyeti halen bir AB üyesidir ve serbest dolaşım ilkesi sayesinde özellikle başkent Dublin, hareketli bir ekonomiye sahip.
#6

Litvanya

Bir Baltık ülkesi olan Litvanya Belarus, Letonya, Polonya ve Rusya ile komşudur. Başkenti Vilnius şehridir ve nüfusu 2,8 milyon civarındadır. Litvanya da SSCB geçmişi olan ülkelerden ancak 1990’da bağımsızlığını ilan etmiş.

Litvanya ile ilgili bilinmesi gereken önemli şeylerden biri de din konusu. Litvanya, Avrupa kıtasında Hristiyanlığı en son kabul eden ülke. 14. yüzyıl sonlarında Hristiyanlığı kabul etmiş olmalarına rağmen dine önem veriyorlar. Bir tepe üzerine yerleştirilen yüzbinlerce haçın bulunduğu Hill of Crosses (Haçlar Tepesi) bunu açıkça ortaya koyuyor. Dört mevsimin yaşandığı ülke, muhafaza edilmiş yeşil alanlarıyla temiz hava ve huzur sunmanın yanı sıra kum tepeleri gibi coğrafi oluşumlarla da ilgi çekiyor.
#7

Norveç

Norveç deyince en önce balıkçıları anmazsak olmaz. Ülkedeki somon balığı o denli lezzetli ki 1980’lerde Japonlar somonlu suşi yapmaya ikna olmuşlar ve şu anda en çok tercih edilen suşi türü haline gelmiş. Yani Norveç’e uğrarsanız iyi bir somon yemek için para ayırın. Ülke pahalı evet, ama buna değeceğine emin olabilirsiniz! Yaklaşık 5,5 milyonluk fiyortlar cenneti bu İskandinav ülkesi, Finlandiya, Rusya ve İsveç ile komşu.

Nordik ülkelerde benimsenmiş olan “Allemannsretten” (kamusal erişim hakkı) burada da geçerli. Özellikle belirtilmediği sürece doğada dilediğiniz yere gidebilir ve isterseniz çadır da kurabilirsiniz. Yalnız mevsime göre üşüme ihtimalinize karşı hazırlıklı gidin! Ayrıca doğal güzellikleri deneyimlemek için başkent Oslo dışındaki şehirleri ziyaret edin. Son not olarak, Norveç AB üyesi değil, "benim zenginliğim bana yeter" diyor.
#8

İsveç

Bazen günlerce mavisini göremediğiniz bir gökyüzü... Depresif kuzey havasını sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir ülke İsveç. Finlandiya ve Norveç ile komşu, deniz üzerinden yapılan köprü sayesinde ise Danimarka ile bağlantısı var.

10 milyonluk ülkenin başkenti Stockholm. Burası, Nobel ödüllerinin doğduğu topraklar; ödüllerin verildiği Stockholm Belediye Binası'na belirli bir ücret karşılığı girip o salonda dolaşabilir, altın renkli mozaiklerle dekore edilmiş Golden Hall’ün duvarlarını yakından izleyebilirsiniz. İsveç’te de diğer İskandinav ülkeleri gibi kahve tüketimi hayli yüksek. Gün içinde okul, işyeri fark etmeksizin verilen molalara (İsveçliler buna fika diyor) kahve ve çörek eşlik ediyor.
#9

İngiltere

Tam adıyla Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı. Bir zamanların “üzerinde güneş batmayan” imparatorluğu, temelde bir ada ülkesi. Krallık, Britanya adasında bulunan İngiltere, İskoçya ve Galler ve İrlanda adasında bulunan Kuzey İrlanda ülkelerinden meydana gelir. Bu yüzden dört başkent vardır: Londra (İngiltere), Edinburgh (İskoçya), Cardiff (Galler) ve Belfast (Kuzey İrlanda).

Danimarka ve Japonya gibi örnekler de olmasına rağmen en çok konuştuğumuz meşruti monarşi, 1952’den beri kraliçe unvanını taşıyan II. Elizabeth’in de etkisiyle hiç şüphesiz Birleşik Krallık. Başta üretim ilişkileri olmak üzere birçok alanda, Magna Carta ile hukuk alanında, birini söylesek diğeri eksik kalacak birçok isimle sanat alanında dünya tarihine büyük etkileri olmuş bu ülkenin her köşesinde görülecek bir şeyler var.
Ertem Eğilmez Filmleri: Ertem Eğilmez'in En İyi 10 Filmi
Fobiler ve Fobi Çeşitleri: Birbirinden İlginç 15 Fobi Türü
Ad Area

Reactions

0
0
0
0
0
0
Bu yazı için zaten tepki gösterdim.

Tepkiler