Yiyecek & İçecek

Mutlaka Tatmanız Gereken 15 Türk Yemeği

0
Lütfen Oturum aç veya Kayıt Ol bunu yapmak için.

Türkiye’de hemen her şehrin kendisine özgü bir yemeği var ve bu yöresel lezzetlerin tadına doyum olmuyor. Peki ölmeden önce mutlaka tatmanız gereken 15 yemek hangileri?

#1

KELLE PAÇA / KAHRAMANMARAŞ

Türkiye'de haşlaması söğüş (soğuk) olarak veya çorba (Kelle paça çorbası) şeklinde özellikle kahvaltıda yenir. İşkembecilerde ayrıca kelle yemeği hazırlanır.

İran'da Tahran'ın batısında bulunan Kazvin şehri "kalepaça"sıyla bilinir ve kelle paça lokantaları sabahın erken saatlerinde açıktır.
#2

BEYRAN / GAZİANTEP

Beyran çorbası içinde kuzu ve kelle eti bulunmaktadır. Bul biber ve nane ile et suyu dökülür. Son olarak bol bol et suyu sıkılar yemeğe hazır olmaktadır. Bugün birçok ilde ve birçok mahallede beyran çorbacısı bulunmaktadır. Kendine has sunum şekli ile sıcak sıcak meydan gelmektedir. Fakat Beyran yemeğinin yöresi ve sahibi Gazi Antep olmaktadır. Hemen hemen her sokakta ve eski kale altında beyran çorbacıları ile karşılaşılması oldukça mümkün olmaktadır.
#3

İSKENDER / BURSA

İskender kebap veya iskender döner, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et, Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir.
#4

KAHVALTI / KAPADOKYA

Kapadokya’da güne başlamak demek vadiden havalanan güvercinlere, gökyüzüne yayılan balonlara, mis gibi kokan doğasına günaydın derken mutluluk demek. Ve ‘Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı’ demiş Cemal Süreya. Kapadokya kahvaltısı da işte bu mutluluğun katma değeri demek!
#5

CAĞ KEBABI / ERZURUM

Her ne kadar dönerin yan yatmış halidir diye halk arasında bir tanımı olsa da Cağ Kebabı demek Erzurum demektir ve Erzurum denince cağ kebabı ilk akla gelen yemeklerden biridir.

Cağ kebabının ortaya çıkış yerinin Oltu, Erzurum olduğu rivayet edilir. Lakin bu bir pazarlama yanılgısıdır. Gerçek cağ kebabının çıkış yeri Erzurum Kosor‘dur. (Yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim) Ancak Artvin’de de özellikle Erzurum’a yakın ilçelerde, cağ kebabı severek yenilen bir et yemeği, kebabıdır. Bir diğer ismi de “Kaçakçı Kebabı”dır.
#6

KÖFTE / TEKİRDAĞ

Tekirdağ köftesi, Tekirdağ'a özgü bir köfte türü.

Trakya veya Rumeli bölgesinde et yemeklerinden en çok tercih edilen tür köftedir. Yunan halkının ve Bulgar halkının sevdiği köfte türleri ile ortak özellikler gösteren Tekirdağ köftesi, Keşan'da tüketilen Satır Köftesi, Edirne'de tüketilen Rumeli Köftesi ve Üsküp Köftesi ile benzer lezzetler ihtiva etmektedir.
#7

KEBAB / ADANA

Adana Kebap (Kıyma), Adana'ya özgü bir kebap çeşididir. Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır.
#8

MAVİ YENGEÇ / DALYAN

Tuzlu sudan alınan yengeçler sırtından üst kabuğu alınarak temizlenir. Tuzlu suda yıkanıp tencere içine ters bir şekilde yatırılır. Tencere içine ayrıca sarımsak, limon suyu, zeytinyağı konulur. Kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde 10-15 dakika bekletilir. Yengecin azlık ve çokluğuna göre üzerine su ilave edilir. Harlı ateşte tencerenin ağzı kapalı bizimde 5 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
#9

KATMER / GAZİANTEP

Gaziantep'in meşhur tatlılarından biri olan katmer, Ege'de haşhaş ve tahinle birlikte sunulur. Orta Asya ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle antep fıstığı ve fındık ile süslenir. Pişirme işleminde demir sac kullanılır. Yağlı olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
#10

ETLİ EKMEK / KONYA

Konya ve civarına özgü, kıymalı pideye benzeyen bir yiyecek. Koyun eti, soğan, domates ve biber iyice karıştırılır ve uzunlamasına açılan hamurun üzerine yayılarak ekmek fırınında pişirilir. Birimi bazen metre bazen de "yarım" şeklindedir, her bir etliekmek pidesi bir yarım olarak adlandırılır. Ayran ile beraber tüketilir, özelikle düğün ve sünnet törenlerinde misafirlere ikram edilir.
#11

PEYNİR TATLISI / ADIYAMAN

Peynir helvası, ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve sıvı yağ ile yapılmaktadır. Yağlı, tuzsuz koyun peyniri kullanılması önemlidir. Yine de yöreye göre peynir tercihi ve buna dayalı olarak yapılış biçimi farklılaşabilmektedir ama muhakkak peynirin tuzsuz olması gerekmektedir. Genel olarak peynir küçük parçalar halinde hafif ateşte eritilir. Un kavrulup şekerli su ilave edildikten sonra bu karışıma eritilen peynir de eklenir. Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür.
#12

ŞABUT BALIĞI / HALFETİ

Türkiye’de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinden çıkan bir tür tatlı su balığı olan Şabut balığı, şehrin mutlaka denenmesi gereken lezzetleri arasında yer almaktadır. 15 kiloya kadar büyüyebilen bu balık, yağlı ve oldukça lezzetlidir. Izgarası ve buğulaması yapılmaktadır.
#13

KEME KEBABI / ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, ilkbahar yağışlarıyla ortaya çıkan keme mantarının etle buluştuğu "keme kebabı", sadece mart ve nisan aylarında tüketilebiliyor... Köylüler tarafından toplanan ürünü, kebap ustaları etle karıştırıp şişe dizerek özenle pişiriyor. Keme kebabı, közlenmiş biber ve kuru soğanla servis ediliyor.
#14

TESTİ KEBABI / NEVŞEHİR

Kapadokya bölgesinin kendine özgü tatlarından birisi de meşhur testi kebabıdır. Başlangıç itibariyle tandır kültürü etrafında oluşan bir yemektir. Günümüzde tandırın yanı sıra fırınlarda ve açık ocaklarda da yapılmaktadır. Geleneksel testi kebabı, Avanos ilçesinde üretilen testi ve çömlek adı verilen toprak kapların içine, et ve malzemelerin konularak, tandırda pişirilmek suretiyle hazırlanır. Daha çok özel günlerde, gruplara göre yapılan bu yemek, lokanta ve restoranlarda müşterinin hizmetine sunulur. Ayrıca, Avanoslu çanakçıların tek kişilik olarak imal ettikleri küçük testilerde de yapımına başlanmıştır.
#15

AFYON / KEŞKEK

Keşkeklik buğday kemikler, kemikli et ve nohut ile birlikte yeteri kadar su ilave edilerek toprak çömleğin içine konur. Çömlek, akşama kadar ekmek pişiren mahalle fırınına akşam üzeri konur. Çömlek, fırında sabaha kadar ağzı kapalı kalır. Sabah fırından alınır. Çömleğin içinde kemiklerle, kemikli et çıkartılır, etler kemikten sıyrılır. Etler tekrar çömleğin içine konur, tahta kepçeyle keşkek iyice çevrilerek (dövülerek) karıştırılır. Servis yapılırken tereyağı ve kırmızı biber ilâve edilir.
HAVLULARI HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ!
Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışmasından Büyüleyici Kareler
Ad Area

Reactions

0
0
0
0
0
0
Bu yazı için zaten tepki gösterdim.

Tepkiler